lørdag den 28. juni 2008

Bryllupsdag på Bagatelle

I lørdags var Lene og jeg i Oslo, hvor vi indledte en helt igennem hyggelig og vellykket bryllupsdag med en shoppingtur i Grünerløkka (byens latineragtige kvarter, lidt a la området omkring Brick Lane i London). Her fik vi en dejlig omgang tapas på vores favoritsted i området, Delicatessen, hvor man ikke må gå glip af deres friterede artiskokker.

Vejret var flot med sol og varme, så vi måtte lige en lille smut forbi Akers Brygga (lidt a la Nyhavn i København), inden vi vendte næsen mod dagens planlagte højdepunkt: En middag med hele gøjemøjet på en af Norges førende restauranter, Bagatelle, hvor Eyvind Hellstrøm regerer i køkkenet, der serverer norske sæsonvarer med klassisk fransk inspiration.


Vi fik en lækker champagne, mens vi studerede et overdådigt vinkort. Under kyndig vejledning fra restaurantens sommelier fandt vi frem til en grüner vetliner fra Østrig og en 2004 Chambolle Musigny fra Roumier. Begge skulle vise sig at være mindeværdige møder. Vi besluttede os for at prøve restaurantens grand menu bestående af 11 retter, der var jo en bryllupsdag, som skulle fejres.

Vi blev ledt til bords og fik hurtig serveret en tallerken amuse bouche med blandt andet en helt fantastisk olivenoliesorbet, der virkelig fik vækket smagssanserne. Mens vi ventede (ikke særlig længe) på første forret, fik vi chancen for at se nærmere på selve stedet: Stilfuld og gennemført indretning med store farverige kunstfotografier, dejlig, rumlig indretning med god luft omkring store runde borde. Restauranten er holdt stramt i sort, hvid og creme kombineret med de flotte, detaljerede fotografier, hvilket skulle vise sig at være i god harmoni med en klassisk og samtidig modig middag med finesse og mange detaljer i smagsoplevelserne.

Første forret var østers med franske alger, kaviar og champagnegele. En meget mineralsk og speciel oplevelse, der blev lidt domineret af, at vi nu havde fået vores drøm af en hvidvin ind på bordet. Næste ret var kammuslinger med toast melba, trøffelstrimler, skaldyrssauce og en yderst smagsfuld gulerodspure: Perfekt kombination af saftig kammusling og sprød toast melba. Så fulgte en enorm jomfruhummerhale i cremet grøntsagssuppe med grillet tomat og hvid majroe (nepe på norsk - den hvide majroe, tror de er af sorten golden ball, er mere udbredt her end den lilla variation, som vi ser mest i Danmark). Igen helt perfekt. Friskheden fra jomfruhummeren, der havde et helt tyndt lag nærmest tempuralignende dej omkring sig, den cremede suppe, sødmen og aromaen fra de grillede tomater og den friske bitterhed fra de hvide majroer.

En lille pause til at fordybe sig lidt mere i den fyldige og komplekse hvidvin, inden vi blev præsenteret for laks med strimler af hvid majroe og grød på tapioka og soja. Virkelig speciel laks, der var langtidsbagt ved 55 grader, hvilket gav en helt unik konsistens; et sted mellem rå og bagt og så alligevel helt anderledes. Den møreste laks, jeg nogensinde har fået serveret. Tapiokagrøden var lidt speciel på en mørk og lidt slimet måde, men smagene i retten fungerede fortrinligt. Herefter fulgte en servering med kongekrabbe, bagt aubergine og sauce nage. Både krabben og auberginen var møre som smør og smagsfulde, mens saucen gav en dejlig friskhed til resten af rettens mere fede smage.

Kongekrabbe med aubergine og sauce nage

Herefter fik vi serveret aborre med hummersauce. Dejlig frisk fisk, der dog stod lidt i skyggen af laksen fra tidligere, perfekt mørk og kraftig hummersauce. Vi fik nu også taget hul på rødvinen, som var i den klasse, hvor man bare kan sidde og lugte til den en hel aften - fortryllende! Så fulgte en trøffelgele med krouton. Trøflen var lidt svag, og geleen en anelse salt, så ikke helt igennem den oplevelse, det kunne have været. Et lille intermezzo med en tomatsorbet med frossen citrusdrys: Lækker aromatisk sorbet, men næsten for krydret en smag for en ganerenser.

Næste punkt på menuen var foie gras med urter og blomster samt seks forskellige kryddersalte. Det fine stykke foie gras var cremet til perfektion og blev afbalanceret godt af de friske urter og blomster. De forskellige salte fik virkelig bragt forskellige smagsoplevelser frem.

Foie gras med urter og blomster

Hovedretten var lam med fondant på sommerkål, nye kartofler, kogt asparges og tomatdip. Lammet var mørt og velsmagende, kartoflerne var små, friske og indbydende, fondanten på sommerkål var både cremet og en smule bitter, som den bør være. Tomatdippen var lidt tandløs i forhold til de flotte smage i alt det andet, men aspargesen ... aspargesen var ren perfektion. Den viste sig som et typeeksempel på betydningen af den gode råvare i sæson. Den halve asparges bliver nok den del af mit måltid hos Bagatelle, som jeg kommer til at huske længst tid. Herefter fulgte et kæmpe ostebord, der var så overdådigt og interessant, at vi nok havde været fortabte, hvis ikke det havde været for kyndig præsentation og udvælgelse ved en af vores tjenere.

Udsnit af ostebordet

Så var det tid til dessert. Først fik vi en jordbær/rabarbersuppe med friske jordbær og sorbet. Vi var nu ved at være godt mætte, men den fortryllende duft af jordbær og rabarber sendt os frådende over det her lille studie i sommerfølelse. Herefter chokolade, sorbet på grøn the, myntefromage, passionsfrugtsorbet og brændte mandler: Et lille smagsfuldt tårn af chokolade, grøn the og mynte, hvor smagene arbejdede sammen og bragte det bedste frem i hinanden. Sorbeten var lækkert cremet og med en flot smag af passionsfrugt. Til sidst fik vi en tallerken med hjemmelavede petits four, bla. skum med pistaciedrys og en lille sprød sag med citroncreme. Vi var nu stopmætte, men kunne alligevel ikke holde fingrene fra de små lækkerier, eller jeg kunne i hvert fald ikke, og når Lene så lyset i mine øjne, måtte hun også "modvilligt" følge trop.

Betjeningen var helt i top; kyndig, hyggelig, professionel, informativ og opmærksom. Vi følte os i gode og trygge hænder hele vejen gennem måltidet. Alt i alt et perfekt måltid, en af de bedste, vi har oplevet. Prisen er godt deroppe af, men vi følte ikke på noget tidspunkt, at det ikke var hver en øre værd. Og så var der jo ikke mindst en speciel anledning at fejre, så det var med fyldte maver og god samvittighed, at vi gik tilbage til vores hotel med en lille pose med mundgodt dinglende i hånden - en lille gave fra Bagatelle i anledning af dagen. Og så gik vi omkuld.

Champagne: 150,- per glas
11 retter / 15 serveringer: 1480,- per person
Grüner vetliner fra østrig: 1000,-
Chambolle musigny: 1200,-

I alt: 5460,- for en omgang på Bagatelle med hele gøjemøjet...

tirsdag den 24. juni 2008

Pesto i alle afskygninger


Foto: Frantz Maurice Scott Lundby

Nu det er sommer, er det højtid for krydderurter, derfor et lille indlæg omkring pesto!

Som de fleste ved, er basilikum hovedingrediensen i den italienske pesto efterfulgt af de ligeså væsentlige råvarer: olivenolie, pinjekerner og parmesanost.

Skal man lave en luksus italiensk pesto, handler det selvfølgelig om at bruge de bedste råvarer - altså frisk basilikum lige fra haven, en god koldpresset olivenolie (jeg foretrækker mærket Fructus), friske pinjekerner (de aflange med blank overflade) og selvfølgelig Parmagiano Reggiano. Dertil skal man bruge (efter min mening) hvidløg og en anelse friskpresset citronsaft.

Det hele blendes groft, i de forhold man ønsker, og smages til med salt. Server pestoen med spaghetti.

Det er klart den nemmeste måde at lukke munden på en italiener - se en gang glæden i hans/hendes øjne!

Men hvorfor ikke erstatte de ovennævnte ingredienser med andre råvarer, vi har omkring os, og udfordre vore smagsløg?

Jeg nævner her en række ingredienser vi kunne stille i stedet for basilikum:
- ramsløg
- purløg
- persille
- hyldeblomst
- citronverbena
- timian
- tomat
- artiskok

Og her i stedet for ristede pinjekerner
- pistacienød
- hasselnød
- valnød
- bog
- mandler
- jordnødder
- sesam

I stedet for koldtpresset olivenolie kan man bruge rapsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie mm.

I stedet for Parmagiano Reggiano, tror jeg, jeg ville foretrække at bruge en tør ko-ost fra Danmark (Kunne være lagret Fynbo). Men hvorfor ikke også lave pesto med gedeost? Vi har i Norden nogle af de bedste gedeosteproducenter. Der er et enorm udvalg af forskellige oste, der ville være relevante til en pesto!

Jeg stiller en flaske rødvin på højkant til den, der poster den mest interessante og velsmagende pestoopskrift her på siden, som kommentar til det her indlæg. Den skal være postet inden årets afslutning - husk mailadresse. Rødvinen bliver sendt ud til dig den 5 januar.

fredag den 20. juni 2008

Artiskok - Blomst og Grøntsag


Foto: Frantz Maurice Scott Lundby

Artiskokker er noget af det vidunderligste når de blomstrer - dog vil jeg anbefale at man engang imellem undværer at lade sig beundre af de smukke blomster, da smagen fra denne luksus grøntsag er fuldstændig himmelsk.

Smagen af frisk kogt artiskok går helt tilbage til barnsben, da min mor serverede det fra sin egen urtehave.

Jeg husker tydeligt duften fra gryden, som var i hele køkkenet. hvorefter hvordan vi sad pillede hvert blad fra hovedet, dryssede med havsalt og sirligt kom en smule frisk smør på hvert blad.
Efter man har spist mange blade kommer man til hovedattraktionen (efter min mening) - selve artiskok hjertet. Der hvor alt saft og kraft udspringer.

Artiskok hjertet er klædt med en hårpragt som man skal have respekt for. Det er nemlig denne hårpragt der ville være udsprunget til den smukkeste feminine lilla blomst. pil den af og kasser den. Nyd derefter den intense smag af artiskok, som sidder i hjertet.

Artiskokken kan dyrkes i drivhus og i køkkenhaven og er netop nu i sæson!

Forret med kogt artiskok, smør og havsalt
(4 pers)

  • 1 l vand
  • 1/4 citron i skiver (eller 2 stængler citronverbena)
  • 1 tsk Læsø salt (eller fx Maldon salt eller anden havsalt)
  • 4 artiskokhoveder
  • 200 g smør

Bring vand i kog tilsæt citron og salt i en stor gryde. Skær stilken af artiskokkerne helt nede ved bunden. Fjern visne blade og skyl artiskokkerne grundigt. Kom dem i det kogende vand. Kog artiskokkerne ved svag varme under låg i ca. 1/2 time - eller til et blad kan løsnes. Læg artiskokkerne til afdrypning med bunden i vejret i et dørslag.

Server dem varme på en tallerken med smør og havsalt ved siden.
Drik et godt glas Pinot Gris til.

Velbekomme!

tirsdag den 17. juni 2008

Tunsalat a la SMAK

Min, og bestemt også min kone Lenes, klart foretrukne cafe her i Sandefjord er SMAK, som er en del af et lille madhus, der både indeholder cafeen SMAK, gourmetrestauranten Solvold og en mindre delikatesse (med syndig god is og sorbet). En yndet lørdagsaktivitet er at shoppe lidt rundt i byen og så forbi SMAK og få en af deres lækre salater eller andet godt fra menukortet.

Her følger opskriften på en fyldig og smagsfuld sommersalat, der er inspireret af en af klassikkerne på kortet hos SMAK:

Tunsalat a la SMAK
(4 personers forret eller 2 personers hovedret)
  • olivenolie
  • citronsaft
  • salt og peber
  • blandede salater (egeblade, frillice, radiccio o.lign.)
  • 1 ds. tun i olie (vælg god kvalitet, det betaler sig)
  • 1 avocado
  • kroutoner
  • 1 rød peberfrugt
  • små sorte oliven med sten (fx nicoise-oliven)
  • 2 kogte æg
  • 1/4 rødløg


Skær peberfrugten i skiver og rens for frø og membran. Gril peberfrugten i ovnen til skindet er godt brændt. Køl peberfrugten af i en frysepose (hjælper med til at løsne skindet fra kødet). Pil skindet af, og skær peberfrugten i mindre stykker.

Gril grove kroutoner af daggammelt brød dryppet med olivenolie, og drysset med salt og peber.

Skær æggene i både, og rødløget i papirtynde skiver. Halver avocadoen, fjern kernen og skær avocadoen i mindre både og fjern så skallen. Skær bådene i mindre stykker og vend dem med lidt citronsaft.

Pil salaterne i små stykker, og fordel dem i et stort fad. Dryp med olivenolie og citronsaft. Krydr med salt og peber. Tilsæt rødløgsskiverne, og bland det godt sammen. Fordel avocado, grillet peberfrugt, oliven, æg, tun og kroutoner ud over salaten. Drys ekstra olivenolie ud over salaten.

Salaten i den ene hånd og et glas koldt hvidvin i den anden, og så ud på terrassen.

mandag den 16. juni 2008

Blazing Hot Wok

Jeg må også hellere med det samme få henledt opmærksomheden på min svigerinde Darlenes madblog, som har været Frantz og min oprindelige inspiration til at lave en madblog sammen.

Tjek hendes blog Blazing Hot Wok

Her kan du blandt andet også læse om vores familietur til Campania i Italien. Hun skriver virkelig medrivende og interessant, så kik forbi.

Filet af sommerbuk med tomat/aspargesskum

Vores kogebog – SMAGSTID – er bygget op omkring årets 12 måneder med en forret, hovedret og dessert til hver måned. I hver måned har vi taget udgangspunkt i lokale råvarer i sæson.

Som en lille appetitvækker i forhold til kogebogen, så bringer vi i hver måned en enkelt opskrift fra de forskellige månedsmenuer fra kogebogen. I juni lavede vi hummersalat med tykmælksdressing til forret, sommerbuk til hovedret og friteret hyldeblomst med jordbær til dessert. Her får i opskriften på sommerbuk:


Filet af sommerbuk med tomat/aspargesskum og nye kartofler

500 g små nye kartofler
1 bdt. hvid asparges
250 g små cherrytomater
1/4 l fløde
2 sommerbukfileter
persille
smør
salt og peber

Rens kartoflerne, og halvér dem. Lad de halverede kartofler stege i smør ved mellem varme ca. 20-30 min i en gryde, eller til de er møre og let brunede. Drys godt med salt ud over kartoflerne.

Skræl det yderste lag af de hvide asparges, og læg skrælstrimlerne til side. Fortsæt med at skrælle aspargesene i strimler, og læg dem i isvand.

Tag 6 cherrytomater til side. Klem og mos saften af resten af tomaterne gennem en sigte ned i en gryde. Tilsæt fløden, de yderste skrælstrimler fra aspargesene, salt og peber, og kog ind til en kremet sovs. Si sovsen og hold den varm.

Dup sommerbukfileterne tørre, og krydr dem godt med salt og peber. Brun fileterne i smør på en pande – 3-4 min på hver side. Pak fileterne i sølvfolie, og lad dem hvile i 5 min.

Skær sommerbukfileterne i 2 cm brede skiver, og anret med sovsen, de stegte kartofler, cherrytomaterne og aspargesstrimlerne. Drys med hakket persille.

Lige en lille tilføjelse: Jeg fik det mest fantastiske stykke sommerbuk på Molskroen, hvor den blev serveret med friske oreganoblade, hvilket fungerede perfekt – så det er ikke tjekket endnu, men næste gang, jeg selv laver opskriften her igen, bliver det nok med frisk oregano i stedet for persille.

søndag den 15. juni 2008

Smagstid på nettet

Så er vi gået i luften med vores fællesblog, hvor vi - Frantz Lundby og Lars Pedersen - vil skrive lidt om og omkring mad.

I november sidste år udgav vi sammen kogebogen "Smagstid - ny nordisk mad i sæson" (bogen kan bestilles via linket i højre side). Nu har vi så besluttet, at vi også vil prøve at blogge lidt om vores oplevelser med og ideer om mad.


Men der vil snart komme lidt mere om os, der står bag bloggen, og så må vi ellers bare se, hvad der kommer til at ske her på bloggen.