Gravad laks med akvavit
(8 pers.)
- ca. 1 kg laksefilet (1 side)
- 1/2 tsk. sorte peberkorn, friskmalet
- 3 spsk. tørret dildspidser
- 200 g hvidt sukker
- 200 g fint havsalt
- 1/4 dl akvavit
Tag ben ud af fisken, og dup den tør. Lad skindet blive på. Bland sukker, havsalt og dild sammen. Drys lidt af blandingen i bunden af bradepanden (vælg en bakke eller bradepande, som passer i størrelse til fisken). Læg fisken med skindsiden nedad, og kom resten af krydderiblandingen over. Stænk akvavitten ud over laksen, og læg et stykke bagepapir tæt henover. Marinér på køl i 1 til 2 døgn. Server laksen i meget tynde skiver på en skive ristet surdejsbrød. Server laksen med relish eller den typiske dildsovs til gravad laks. Varier akvavitten for forskellige typer gravad laks.
Jeg har med fordel brugt en svensk gin, som er i en klasse for sig, intet enebær "attack" og dejlige lime toner, den passer så godt til laksen; den hedder iøvrigt Imagin gin =)
SvarSlet