fredag den 17. oktober 2008

Æble/limemarmelade

Der har været lidt stille her på bloggen på det seneste og undskyldninger er der masser af, men dem slipper i for at høre på. Og så må det stadig lige vente lidt med tilbagemelding fra kogeugen op til Frantz' og Heidis bryllup.

Men der er da sket lidt i køkkenet på det seneste. Vi bor i en fin gammel by i Norge, hvor der er masser af gamle frugttræer rundt i haverne, og særligt mange æbletræer, men selvfølgelig ikke i vores. Både Lene og jeg har længe gået og været dybt misundelige og ikke mindst forarget over, at æblerne fra alle de flotte gamle æbletræer i de fleste tilfælde bare får lov at falde ned og ligge og rådne i alle de fine haver - nordmændene og deres madkultur er et helt kapitel for sig selv, som jeg håber jeg kan få skrevet lidt om en gang. Men så en dag, så bliver en af Lenes kollegaer åbenbart lidt for træt af at høre på hendes brok, så han tropper op med et par poser bugnende af lækre, sprøde efterårsæbler. Så nu kan vi i stedet brokke os over, hvad vi skal stille op med alle de æbler :-)

Sprøde, syrlige æbler fra afdelingslederens have

Lene besluttede straks, at hun ville lave en god gammeldaws dansk æblekage til hendes kollegaer (det er dog ikke sket endnu), en del er blevet guffet au naturel; der er ikke noget bedre end efterårets æbler, de er så fantastisk syrlige, søde og sprøde. Og så brugte jeg nogle af æblerne til en æble/limemarmelade, som jeg bliver nødt til at dele med jer her, da det er noget af det mest friske, jeg kan forestille mig at tage med ind i de kolde, mørke måneder, der er forude - vi har allerede haft de første par frostnætter!

Æble/limemarmelade på tur ude i efterårssolen

Æble/limemarmelade
  • 4-5 æbler
  • rørsukker (ca. halvdel af vægten af æblerne)
  • 1 lime
Skræl æblerne, skær kernehuset fra, og del æblerne i både. Put æblebådene i en gryde (helst ikke aluminium, da det kan misfarve marmeladen, så den bliver grønlig). Tilsæt rørsukker og saften af limen samt evt en lille smule vand. Kog marmeladen op ved høj til middelhøj varme. Lad marmeladen koge ca. 15-20 minutter, eller indtil æblerne er bløde og delvist udkogte, så der stadig er små stykker af æble tilbage i marmeladen.

Marmeladen hældes på varme, skoldede glas. Sæt låg på glassene, og opbevar marmeladen køligt.

Æble/limemarmeladen er fantastisk på et stykke godt brød med smør eller serveret som tilbehør til en lille ostetallerken; den friske syrlighed og sødme fungerer virkelig godt med fx blåskimmeloste.

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Nå fikk jeg vann i munnen etter å ha svirret litt rundt her inne på din blogg!Mye god mat her ... oh la la!

Anonym sagde ...

Hej Lars,

Sikke et fantastisk billede af de sprøde æbler. Jeg har netop foretaget en længe ventet opdatering af min blog, hvor en opskrift på irsk æbletærte blandt andet indgik. Nu får jeg helt lyst til at lave den :)

Mange venlige hilsner Nadia

Ps. Tak for din kommentar på min blog.

Lars sagde ...

Koselig koselig: tusind tak for kommentaren, du må endelig sige til, hvis du prøver at lave noget fra bloggen. Jeg kiggede også forbi din blog, rigtig fine billeder med 'den røde tråd'.

Nadia: Ja, æblerne og ikke mindst farverne er fantastiske for tiden. Godt at se, at du er i gang igen, jeg vil holde øje med din blog.

dp sagde ...

those apples look like perfection. Believe it or not, we didn't really eat apples growing up. Mom was more for the "exotic" fruits and it always seemed like the apples from the grocery store were mealy and bland. But the ones I get from my farmers' market here in Portland are awesome. I guess we have the climate for growing great apples. They're one of my favorite things about Fall. Apples and sweet potato fries, that is!

Lars sagde ...

jeg har også en dybt indgroet aversion mod melede æbler, som jeg alt for ofte har fået med hjem fra supermarkederne. Men når de kommer lige fra træet, og man sørger for at opbevare dem rigtigt, så er efterårets æbler også uden tvivl en af mine favoritter, og den lange vækstsæson, som vi har her i Norge (samt i Danmark), og som i sikkert også mærker til, nu hvor i er kommet lidt nordligere, giver så meget smag til æblerne.

Anonym sagde ...

Hej på Smagstid
Sidder og leder efter æblefester/frugtestival/frugtmarkeder/høstfester i Norge. Mon sådanne findes? Kan nogen hjælpe?
Venlig hilsen
Sandra

Lars sagde ...

Hei Anonym

Jeg mener, der bliver holdt en lille æblefestival her i Sandefjord, hvor jeg bor, men jeg har ikke rigtig kunne finde noget om den. (Der er også en aspargesfestival og måske en makrelfestival).

Men der findes i hvert fald den her, som du evt kan kigge på: http://www.eplefestivalen.no/

Lars