lørdag den 28. juni 2008

Bryllupsdag på Bagatelle

I lørdags var Lene og jeg i Oslo, hvor vi indledte en helt igennem hyggelig og vellykket bryllupsdag med en shoppingtur i Grünerløkka (byens latineragtige kvarter, lidt a la området omkring Brick Lane i London). Her fik vi en dejlig omgang tapas på vores favoritsted i området, Delicatessen, hvor man ikke må gå glip af deres friterede artiskokker.

Vejret var flot med sol og varme, så vi måtte lige en lille smut forbi Akers Brygga (lidt a la Nyhavn i København), inden vi vendte næsen mod dagens planlagte højdepunkt: En middag med hele gøjemøjet på en af Norges førende restauranter, Bagatelle, hvor Eyvind Hellstrøm regerer i køkkenet, der serverer norske sæsonvarer med klassisk fransk inspiration.


Vi fik en lækker champagne, mens vi studerede et overdådigt vinkort. Under kyndig vejledning fra restaurantens sommelier fandt vi frem til en grüner vetliner fra Østrig og en 2004 Chambolle Musigny fra Roumier. Begge skulle vise sig at være mindeværdige møder. Vi besluttede os for at prøve restaurantens grand menu bestående af 11 retter, der var jo en bryllupsdag, som skulle fejres.

Vi blev ledt til bords og fik hurtig serveret en tallerken amuse bouche med blandt andet en helt fantastisk olivenoliesorbet, der virkelig fik vækket smagssanserne. Mens vi ventede (ikke særlig længe) på første forret, fik vi chancen for at se nærmere på selve stedet: Stilfuld og gennemført indretning med store farverige kunstfotografier, dejlig, rumlig indretning med god luft omkring store runde borde. Restauranten er holdt stramt i sort, hvid og creme kombineret med de flotte, detaljerede fotografier, hvilket skulle vise sig at være i god harmoni med en klassisk og samtidig modig middag med finesse og mange detaljer i smagsoplevelserne.

Første forret var østers med franske alger, kaviar og champagnegele. En meget mineralsk og speciel oplevelse, der blev lidt domineret af, at vi nu havde fået vores drøm af en hvidvin ind på bordet. Næste ret var kammuslinger med toast melba, trøffelstrimler, skaldyrssauce og en yderst smagsfuld gulerodspure: Perfekt kombination af saftig kammusling og sprød toast melba. Så fulgte en enorm jomfruhummerhale i cremet grøntsagssuppe med grillet tomat og hvid majroe (nepe på norsk - den hvide majroe, tror de er af sorten golden ball, er mere udbredt her end den lilla variation, som vi ser mest i Danmark). Igen helt perfekt. Friskheden fra jomfruhummeren, der havde et helt tyndt lag nærmest tempuralignende dej omkring sig, den cremede suppe, sødmen og aromaen fra de grillede tomater og den friske bitterhed fra de hvide majroer.

En lille pause til at fordybe sig lidt mere i den fyldige og komplekse hvidvin, inden vi blev præsenteret for laks med strimler af hvid majroe og grød på tapioka og soja. Virkelig speciel laks, der var langtidsbagt ved 55 grader, hvilket gav en helt unik konsistens; et sted mellem rå og bagt og så alligevel helt anderledes. Den møreste laks, jeg nogensinde har fået serveret. Tapiokagrøden var lidt speciel på en mørk og lidt slimet måde, men smagene i retten fungerede fortrinligt. Herefter fulgte en servering med kongekrabbe, bagt aubergine og sauce nage. Både krabben og auberginen var møre som smør og smagsfulde, mens saucen gav en dejlig friskhed til resten af rettens mere fede smage.

Kongekrabbe med aubergine og sauce nage

Herefter fik vi serveret aborre med hummersauce. Dejlig frisk fisk, der dog stod lidt i skyggen af laksen fra tidligere, perfekt mørk og kraftig hummersauce. Vi fik nu også taget hul på rødvinen, som var i den klasse, hvor man bare kan sidde og lugte til den en hel aften - fortryllende! Så fulgte en trøffelgele med krouton. Trøflen var lidt svag, og geleen en anelse salt, så ikke helt igennem den oplevelse, det kunne have været. Et lille intermezzo med en tomatsorbet med frossen citrusdrys: Lækker aromatisk sorbet, men næsten for krydret en smag for en ganerenser.

Næste punkt på menuen var foie gras med urter og blomster samt seks forskellige kryddersalte. Det fine stykke foie gras var cremet til perfektion og blev afbalanceret godt af de friske urter og blomster. De forskellige salte fik virkelig bragt forskellige smagsoplevelser frem.

Foie gras med urter og blomster

Hovedretten var lam med fondant på sommerkål, nye kartofler, kogt asparges og tomatdip. Lammet var mørt og velsmagende, kartoflerne var små, friske og indbydende, fondanten på sommerkål var både cremet og en smule bitter, som den bør være. Tomatdippen var lidt tandløs i forhold til de flotte smage i alt det andet, men aspargesen ... aspargesen var ren perfektion. Den viste sig som et typeeksempel på betydningen af den gode råvare i sæson. Den halve asparges bliver nok den del af mit måltid hos Bagatelle, som jeg kommer til at huske længst tid. Herefter fulgte et kæmpe ostebord, der var så overdådigt og interessant, at vi nok havde været fortabte, hvis ikke det havde været for kyndig præsentation og udvælgelse ved en af vores tjenere.

Udsnit af ostebordet

Så var det tid til dessert. Først fik vi en jordbær/rabarbersuppe med friske jordbær og sorbet. Vi var nu ved at være godt mætte, men den fortryllende duft af jordbær og rabarber sendt os frådende over det her lille studie i sommerfølelse. Herefter chokolade, sorbet på grøn the, myntefromage, passionsfrugtsorbet og brændte mandler: Et lille smagsfuldt tårn af chokolade, grøn the og mynte, hvor smagene arbejdede sammen og bragte det bedste frem i hinanden. Sorbeten var lækkert cremet og med en flot smag af passionsfrugt. Til sidst fik vi en tallerken med hjemmelavede petits four, bla. skum med pistaciedrys og en lille sprød sag med citroncreme. Vi var nu stopmætte, men kunne alligevel ikke holde fingrene fra de små lækkerier, eller jeg kunne i hvert fald ikke, og når Lene så lyset i mine øjne, måtte hun også "modvilligt" følge trop.

Betjeningen var helt i top; kyndig, hyggelig, professionel, informativ og opmærksom. Vi følte os i gode og trygge hænder hele vejen gennem måltidet. Alt i alt et perfekt måltid, en af de bedste, vi har oplevet. Prisen er godt deroppe af, men vi følte ikke på noget tidspunkt, at det ikke var hver en øre værd. Og så var der jo ikke mindst en speciel anledning at fejre, så det var med fyldte maver og god samvittighed, at vi gik tilbage til vores hotel med en lille pose med mundgodt dinglende i hånden - en lille gave fra Bagatelle i anledning af dagen. Og så gik vi omkuld.

Champagne: 150,- per glas
11 retter / 15 serveringer: 1480,- per person
Grüner vetliner fra østrig: 1000,-
Chambolle musigny: 1200,-

I alt: 5460,- for en omgang på Bagatelle med hele gøjemøjet...

Ingen kommentarer: