fredag den 26. februar 2010

Let bagen

Hanne Risgaard, der er ejer af Skærtoft Mølle, har begået bagebogen Hjemmebagt - Korn, mel og bagværk fra Skærtoft Mølle. Bogen er en gedigen og gennemført bagebog, hvor vi bliver ført vidende og præcist gennem alt fra korntyper og melforarbejdninger til en række indbydende bageopskrifter.


Først får vi lidt personlige fortællinger og lidt historie om Skærtoft Mølle, der producerer økologisk kvalitets mel og korn, og allerede her mærker man passionen og glæden ved det gode brød, kornet og melet.

Herefter følger en gennemgang af det mest nødvendige bageudstyr, en grundig indsigt i den enkelte kornkernes bestanddele og deres betydning for melet. Lidt velskrevet tekst om de helt grundlæggende ingredienser; gæret, saltet og vandet. Lidt mere om diverse ekstra ingredienser så som væsker og fedtstoffer.

Vi får en fin trin for trin gennemløbning af brødbagning udformet som 10 grundlæggende tips fra afvejning af ingredienserne til nydelsen af brødet. Tipsene understøttes af nogle fine illustrationer.

Byggen, hveden, spelten og rugen får hver sit oplysende opslag. Og så følger opskrifterne, der er opdelt under overskrifterne Bagværk hævet med gær, Surdeje, Fordeje m.m., Bagværk med bagepulver, Bagværk uden hævemiddel og til sidst Rester.

Til allersidst følger et opslag om anvendelsesmulighederne for de føromtalte fire meltyper, som man kan undre sig lidt over, hvorfor det ikke er integreret sammen med opslagene om meltyperne.

Opskrifterne er inspirerende og varierede. Fakta- og metodeafdelingerne er informative og velafstemte. Hver enkelt opskrift er suppleret af et stort flot billede og en lille fortælling, der dog visse steder bliver en smule anstrengte og ligegyldige. Det virker lidt mærkeligt, at der er så insisterende en storytelling på de enkelte brød om oplevelser, venner og bekendte, når man samtidig har valgt at sløre det eneste billede af forfatteren i bogen. At bogen er skrevet af ejeren af Skærtoft Mølle skinner heldigvis kun igennem i passionen og forståelsen for kornet, melet og brødet, og har ikke medført irriterende opskrifter, hvor der skal tilsættes 500 g sigtet mel fra Skærtoft Mølle osv, som man kender det fra mange producentkogebøger.

Jeg vil på det varmeste anbefale både at købe og bruge Hjemmebagt, men mindst lige så meget anbefale at prøve Skærtoft Mølle mel- og kornprodukter. Det gør en verden til forskel, at man benytter kvalitetsmel, hvor der bla. er bibeholdt kimen i melet. Med Hanne Risgaards bagebog og Skærtoft Mølles mel i hånden garanterer jeg dig, at du vil overraske dig selv og ikke mindst dine venner og familie, så let bagen!

Hanne Risgaard: Hjemmebagt - Korn, mel og bagværk fra Skærtoft Mølle (udkom 15. januar 2010)
Gyldendal, 260 sider, 299,95 kr (vejl.)

2 kommentarer:

AP sagde ...

Superfed bog, og passionen som du nævner emmer (pun intended) fra den. Jeg har endnu ikke fået nosset mig sammen til at bage noget derfra, men har købt noget af deres rugmel, og det er godt at bage med og har masser af smag!

Lars sagde ...

ja, den er rigtig fin, jeg har lige hevet en portion pains à l'acienne bagt efter bogens forskrifter ud af ovnen, og det er bestemt en anbefalelsesværdig og tilgængelig opskrift, hvis man ikke lige har en surdej kørende. og bager man den med deres eget mel, så bliver det helt fortryllende. melet er nærmest grå-gult i posen og giver så meget mere farve og smag til brødet, man bager. og så kan man få det til overkommelige priser i irma, der også fører deres økologiske tørgær og frisk gør. alt sammen mums!