fredag den 4. juli 2008

Citronverbena

Foto: Frantz Maurice Scott Lundby

Citronverbena er stadig en alt for overset krydderurt. Hovedårsagen er nok, at den ikke er at finde på krydderurtehylden i supermarkedet.

Mange kokke har taget urten til sig i forbindelse med det nye nordiske køkken - hvor de evner at kalde den for jernurt. Det er simpelthen en fejl. Jernurt smager decideret grimt og er ganske uspiselig. Citronverbena og jernurt er dog genmæssigt beslægtede. Citronverbena har sin oprindelse i Sydamerika og kom efter sigende til Europa sidst i 17-tallet.

Den har som navnet fortæller citronsmag og kan benyttes i stedet andre urter som feks citronmelisse, citrontimian, mm. Citronverbena kan benyttes til alle retter der skal bruges citron til. Prøv at erstatte citronen med den! Brug feks. de fine små topskud oven på en ristet kammusling, en grillet tigerreje, i en aioli eller i en frisk salat. Brug stænglen og de store blade til the og til din fiskefond.

Citronverbena kan dyrkes i urtehaven og kan købes i de fleste plantecentre.

Ingen kommentarer: