fredag den 20. juni 2008

Artiskok - Blomst og Grøntsag


Foto: Frantz Maurice Scott Lundby

Artiskokker er noget af det vidunderligste når de blomstrer - dog vil jeg anbefale at man engang imellem undværer at lade sig beundre af de smukke blomster, da smagen fra denne luksus grøntsag er fuldstændig himmelsk.

Smagen af frisk kogt artiskok går helt tilbage til barnsben, da min mor serverede det fra sin egen urtehave.

Jeg husker tydeligt duften fra gryden, som var i hele køkkenet. hvorefter hvordan vi sad pillede hvert blad fra hovedet, dryssede med havsalt og sirligt kom en smule frisk smør på hvert blad.
Efter man har spist mange blade kommer man til hovedattraktionen (efter min mening) - selve artiskok hjertet. Der hvor alt saft og kraft udspringer.

Artiskok hjertet er klædt med en hårpragt som man skal have respekt for. Det er nemlig denne hårpragt der ville være udsprunget til den smukkeste feminine lilla blomst. pil den af og kasser den. Nyd derefter den intense smag af artiskok, som sidder i hjertet.

Artiskokken kan dyrkes i drivhus og i køkkenhaven og er netop nu i sæson!

Forret med kogt artiskok, smør og havsalt
(4 pers)

  • 1 l vand
  • 1/4 citron i skiver (eller 2 stængler citronverbena)
  • 1 tsk Læsø salt (eller fx Maldon salt eller anden havsalt)
  • 4 artiskokhoveder
  • 200 g smør

Bring vand i kog tilsæt citron og salt i en stor gryde. Skær stilken af artiskokkerne helt nede ved bunden. Fjern visne blade og skyl artiskokkerne grundigt. Kom dem i det kogende vand. Kog artiskokkerne ved svag varme under låg i ca. 1/2 time - eller til et blad kan løsnes. Læg artiskokkerne til afdrypning med bunden i vejret i et dørslag.

Server dem varme på en tallerken med smør og havsalt ved siden.
Drik et godt glas Pinot Gris til.

Velbekomme!

Ingen kommentarer: