tirsdag den 24. juni 2008

Pesto i alle afskygninger


Foto: Frantz Maurice Scott Lundby

Nu det er sommer, er det højtid for krydderurter, derfor et lille indlæg omkring pesto!

Som de fleste ved, er basilikum hovedingrediensen i den italienske pesto efterfulgt af de ligeså væsentlige råvarer: olivenolie, pinjekerner og parmesanost.

Skal man lave en luksus italiensk pesto, handler det selvfølgelig om at bruge de bedste råvarer - altså frisk basilikum lige fra haven, en god koldpresset olivenolie (jeg foretrækker mærket Fructus), friske pinjekerner (de aflange med blank overflade) og selvfølgelig Parmagiano Reggiano. Dertil skal man bruge (efter min mening) hvidløg og en anelse friskpresset citronsaft.

Det hele blendes groft, i de forhold man ønsker, og smages til med salt. Server pestoen med spaghetti.

Det er klart den nemmeste måde at lukke munden på en italiener - se en gang glæden i hans/hendes øjne!

Men hvorfor ikke erstatte de ovennævnte ingredienser med andre råvarer, vi har omkring os, og udfordre vore smagsløg?

Jeg nævner her en række ingredienser vi kunne stille i stedet for basilikum:
- ramsløg
- purløg
- persille
- hyldeblomst
- citronverbena
- timian
- tomat
- artiskok

Og her i stedet for ristede pinjekerner
- pistacienød
- hasselnød
- valnød
- bog
- mandler
- jordnødder
- sesam

I stedet for koldtpresset olivenolie kan man bruge rapsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie mm.

I stedet for Parmagiano Reggiano, tror jeg, jeg ville foretrække at bruge en tør ko-ost fra Danmark (Kunne være lagret Fynbo). Men hvorfor ikke også lave pesto med gedeost? Vi har i Norden nogle af de bedste gedeosteproducenter. Der er et enorm udvalg af forskellige oste, der ville være relevante til en pesto!

Jeg stiller en flaske rødvin på højkant til den, der poster den mest interessante og velsmagende pestoopskrift her på siden, som kommentar til det her indlæg. Den skal være postet inden årets afslutning - husk mailadresse. Rødvinen bliver sendt ud til dig den 5 januar.

Ingen kommentarer: